ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Az azonos mintázat fontossága az autógumikon


Mit jelent az azonos mintázat fontossága, és miért lényeges ennek betartása az autógumik használatának szempontjából? Milyen racionális érvek és fizikai paraméterek támasztják alá ennek a kérdésnek a gyakorlati fontosságát?

A szó legszorosabb értelmében a nyugodt és problémamentes autóvezetés kulcsa lehet, hogyha erre a kérdéskörre kiemelten sikerül odafigyelni autósként. Ennek a szellemében igyekszünk részletes útmutatást biztosítani a bejegyzésben, megemlítve a leglényegesebb tudnivalókat.

Az azonos mintázat fontossága az autógumikon

Mit is értünk azonos mintázat alatt a gumiabroncsok esetében?

Azt, hogy a felniken fent lévő mind a négy gumi lehetőség szerint ugyanolyan mintázattal legyen ellátva. Tehát használjunk négy ugyanolyan téli gumiabroncsot, vagy alternatív lehetőségként nyáriból, netán négyévszakos kivitelből egymással megegyező szettet.

Mindez azt is jelenti, hogy az egymástól eltérő mintázatú kivitelek egyszerre történő használata nem tanácsos. Pláne nem ajánljuk, hogy például a hajtott kerekeken téli, a nem hajtottakon pedig nyári kivitelek legyenek, hogy egy példát mondjunk.

Még akkor sem, ha mindez látszólag költséghatékony megoldásnak is tűnik. Ellenben rendkívül sokat veszíthet az autó a menet közbeni tapadásból, stabilitásból és úttartásból. Márpedig ez nagyon nem éri meg a kockázatvállalást.

Az azonos mintázat betartása mögötti racionális érvek

Ahogy már utaltunk rá, a tapadás és a biztonság élre kívánkozik a felsorolásban. Hogy miért? Mert eltérő kiviteleknél nem lesz ideális az útburkolat és a gumi közötti kapcsolat. Akár száraz, akár nedves útviszonyok között.

Az sem mindegy, hogy például 4x4 SUV gumik esetében mennyire hatékony a vízelvezetés. Minden fent lévő gumiabroncsnak egyazon hatékonysággal kell gondoskodnia a víz elvezetéséről, a vízen való csúszás megelőzéséről.

De ott van még szempontként a kopásállóság is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kopásnak egyenletesnek kell lennie a megfelelő tapadás érdekében. Amennyiben a mintázat egyenletesen kopik, úgy megmaradhat az úttartás, és időben látjuk a csere időszerűségét.

Amiért szintén ajánlott odafigyelni a barázdák egyenletességére

Tudni kell, hogy ez a fajta kiegyensúlyozottság csendesebb vezetési élményt is eredményezhet. Annak köszönhetően, mivel az azonos kialakítással rendelkező gumiabroncsok rendszerint csendesebben gördülnek az úton. 

Vagyis ennek hatására csökkenthet az utazás során tapasztalható zajszint, és kényelmesebben érezhetjük magunkat akár a volán mögött, akár az utastérben. Ha pedig ez nem lenne elég, még teljesítményoptimalizálást is jelenthet a megegyezőség a gumiknál.

Elvégre a gyártók nem véletlenül invesztálnak olyan sokat az abroncsok tervezésébe. Ugyanakkor az optimálisnak számító értékek csakis akkor jelentkezhetnek a tapadás, az üzemanyag-fogyasztás és a zajszint szempontjából, ha ugyanolyan gumik vannak fent.

Az azonos mintázat fontossága az autógumikon

Miként tartható fenn az azonos mintázat az autógumik esetében? 

A dolog valójában döntés kérdése. El kell dönteni, hogy gumicsere esetén törekedni fogunk az azonosságra. Mindegy, hogy defekt vagy sérülés miatt, netán a túlzott kopás folyományaként kell ezt meglépni.

Ha pedig már sor kerül erre a lépésre, akkor jobban megéri tartós és minőségi autógumik beszerzésébe invesztálni. Ennek köszönhetően ugyanis még inkább jelentkezhet a kiegyensúlyozottságból fakadó magas szintű vezetési élmény.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences