ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

Aquaplaning - az idei tavasz legnagyobb ellensége


 

21°C, eső. 24°C, eső. 24°C, felhős. 23°C, zivatar. Így néz ki a következő 4 nap előrejelzése a cikk írásának pillanatában, de belül egy kicsit attól félek, hogy a következő 4 hét is pont ugyanilyen lesz. Esős, szürke, borús, felhős.

 

Aquaplaning

 

Ha vezettél az elmúlt napokban, és kapott el komolyabb esőzés, találkoztál nagyobb tócsákkal, egybefüggő vízfelülettel, tudod miről beszélek, mikor azt mondom, ez egy igazi kihívás. Alig látsz ki az autóból, az ablaktörlőt mintha nem is erre tervezték volna, és ha esetleg te tudnál gyorsabban menni, a többiektől akkor sem tudsz, az abroncsaid tapadási tényezőjét pedig aztán pedig végképp nem itt és most akarod tesztelni. Utóbbi pedig elég lényeges, főleg, amikor ekkora a felúszás (vagy aquaplaning) veszélye.

 

De mit is jelent ez a szó, hogy aquaplaning?

Az aquaplaning az autó vízen való felúszását jelenti. Akkor beszélhetünk a jelenségről, ha a gumiabroncs és az útfelület közé olyan mennyiségű víz kerül, hogy az abroncs barázdái azt nem képesek elvezetni, az abroncs elveszíti a tapadását, az autó pedig drasztikusan veszít az irányíthatóságából. Jobb esetben ezt egy finom gázelvétellel és/vagy kormánymozdulattal tudod korrigálni, rosszabb esetben azonban akár az egész autó felúszhat, hogy aztán irányíthatatlanul sodródjon tovább, veszélyeztetve téged és a többi közlekedőt. Természetesen nagy biztonsággal tudod minimalizálni a veszélyt, ehhez néhány tényezőre kell odafigyelned.

 

  1. A helyes sebesség megválasztása

Minél nagyobb a sebesség, annál több víz áramlik másodpercenként az abroncsok felé, így a barázdák egyre kevesebb vizet képesek elvezetni. Érdemes az úton lévő vízmennyiséghez illő sebességet választani, ami minden esetben alacsonyabb lesz, mint a száraz időben megszokott. Magyarul, ha napsütésben 130-cal megyünk az M7-en, akkor egy zivatar esetén nagyjából 100 km/h lesz a megfelelő választás.

 

  1. Az abroncsok profilmélységének ellenőrzése

Egy új abroncs sokkal több vizet képesek elvezetni, mint egy kopott. Ez persze egyszerű matek, hiszen egy 8 mm magas barázdában sokkal több víz fér el, mint egy 3 mm-es barázdában. Persze minden esős napon nem cserélhetjük le a gumikat az autón, csupán érdemes reálisan felmérni a helyzetet. Az abroncs vízkiszorító képessége függ – mint fentebb is írtuk – a sebességtől, és ez az a tényező, amit leggyorsabban tudunk befolyásolni. Tehát, ha az abroncsaid kopottabbak, érdemes óvatosabban vezetni, és alacsonyabb sebességet választani.

 

Aquaplaning

 

  1. A megfelelő gumiabroncs kiválasztása

Egyes abroncsok sokkal jobban tapadnak esős időben, mint a többiek. Ezt eredményezheti a jobb vízelvezetési képesség, az összetevők minősége vagy a kedvezőbb gördülési ellenállás is. Ha például tudod, hogy te sokkal többet vezetsz esős időben, esetleg jobban félsz a felúszástól, érdemes olyan abroncsot vásárolnod, amelyiknek jobbak az esős mutatói. Ilyen lehet például az Uniroyal RainSport 3 vagy a RainExpert 3, melyek kifejezetten esőgumik, egyedi Shark Skin technológiával ellátva. De persze az is elég, ha nem a versenypályára való Pilot Sport CUP 2 R vagy PZero Trofeo R gumikkal próbálunk esőben autózni, hisz ezeken a gumikon kevesebb a mintázat, mint az F1-es intermediate abroncsok.

 

Ha a fentieket észben tartjuk, jóval kisebb az esélye a felúszásnak, akár komoly károktól is megóvhatjuk magunkat.

 

És mit tegyünk, ha bekövetkezik a baj?

Maradjunk higgadtak, felejtsük el a hirtelen kormánymozdulatot, a kéziféket, esetleg a gázadást. Sok esetben az enyhe gázelvétel, valamint a kormány két kézzel való magabiztos tartása is elegendő lehet.

A lenti videó jó példa rá, hogy is néz ki egy ilyen a valóságban.

 

 

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences