ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

A legfontosabb tudnivalók a gumiabroncs tárolása kapcsán


Hogyan és miképp javasolt eljárni, amikor a gumiabroncs tárolása a célunk? Állítva, fektetve vagy függesztve, hol és milyen körülmények között tudjuk a lehető legnagyobb mértékben elősegíteni a gumik állagának megőrzését? A cikkben ehhez adunk néhány hasznos tippet.

Amit még a tárolás előtt feltétlenül javasolt megtenni

Amikor a nyári gumik helyett a téli garnitúrára, illetve téliről a nyárira váltunk, akkor a tárolást megelőzően az aktuálisan lecserélt abroncsokat fontos kellőképpen lekezelni. Lekezelés alatt leginkább a tisztítást, valamint az ápolást értjük.

Ennek megfelelően kefével, magasnyomású mosóval vagy erősebb vízsugárral mossuk át az autógumik felületét. Amennyiben a tárolás felnin történik, akkor a felninek sem fog ártani egy kör jó alapos tisztítás.

Még inkább elősegíthető a gumiabroncsok hosszabb élettartama azzal, hogyha még a tárolás előtt célzott készítményekkel le is kezeljük őket. Hosszabb távon tehát igenis megéri beszerezni, utána pedig tudatosan alkalmazni egy-egy minőségibb gumiápoló készítményt.

A legfontosabb tudnivalók a gumiabroncs tárolása kapcsán

A jelölések fontossága, amikor a gumiabroncs tárolása a cél

Nagyon nem mindegy, hogy az autóról leszerelt gumik pontosan ugyanabba a pozícióba kerülnek-e majd vissza újfent vagy sem. Ezt leginkább a kopás jellege, illetve fokozata miatt javasolt észben tartani.

Maga a memorizálás nem túl nehéz feladat. Mindössze annyit javasolt megtenni, hogy az aktuálisan levett autógumira speciálisan gumihoz való krétával írjuk fel a pozíciónak megfelelő jelölést. BE, JE, BH, JH, amelyek az oldal, illetve az első vagy hátsó helyzet megfelelői.

Ez óriási segítséget jelent majd, amikor a szezon fordultával és a gumiabroncs tárolása után vissza akarjuk tenni ezeket a gumikat. Így mindegyik a célzott helyére kerülhet, ami nagymértékben segítheti a joggal elvárt menetteljesítményt.

Nagyon nem mindegy, hogy a gumiabroncs tárolása milyen pozícióban történik

Pláne annak érdekében, hogy a gumiabroncs tárolása ne járjon együtt annak a nemkívánatos sérülésével, illetve deformálódásával. A megfelelő pozíció kiválasztását illetően érdemes átgondolni, hogy felnire szerelve vagy felniről leszerelve történik-e a tárolás.

Kulcsfontosságú, hogy felnire szerelt gumikat ne tároljunk állítva. Ehelyett egymásra fektetve helyezzük el őket. Törekedve arra, hogy legfeljebb négy darabos oszlopokban legyenek. Alternatív lehetőségként az is megteszi, ha függesztve sikerül tárolni a felnire szerelt autógumikat.

Ha viszont felniről leszerelt gumik tárolása a cél, akkor semmiképp ne tároljuk őket egymásra fektetve vagy függesztve. Azért, mert ettől csak eldeformálódnának. Ebben az esetben pont fordítva érdemes eljárni. Vagyis a felniről leszerelt gumiknál az állítva tárolás a javasolt.

A legfontosabb tudnivalók a gumiabroncs tárolása kapcsán

Természetesen a környezetre és a tárolás lokációjára is fontos odafigyelni

A kifogástalan teljesítményhez a gumiabroncs tárolása száraz, -5 és 20°C átlag hőmérsékletű helyiségben javasolt. Lehetőség szerint elkerülve, hogy a gumikat napfény érje, ugyanis az erőteljes UV-sugárzás nem tesz jót az abroncsok összetételének.

Hasonlóképp az ózonsugárzás sem tesz jót a gumiknak, ezért ezt is érdemes elkerülni. Páratartalom szempontjából olyan helyet kell kialakítani, ahol a relatív páratartalom 65% alatt van. Mindezen felül arra figyeljünk még, hogy a gumik lehetőleg távol legyenek a fűtőtesttől vagy a hősugárzótól.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences