ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

A legfontosabb mérlegelendő kérdések autógumi vásárlása előtt


Az autógumi vásárlása fontos tétel a biztonságos és zavartalan vezetés érdekében, ezért célszerű alaposan megfontolni a választást. A bejegyzésben felsoroltunk minden olyan lényeges kérdést, aminek a megválaszolása segíthet a helyes döntés meghozatalában.

Téli, nyári vagy inkább négyévszakos gumiabroncsokra van aktuálisan szükség?

Rendszerint a körülmények, illetve az aktuális évszak időjárása segít döntést hozni a téli vagy nyári gumi kérdésében. Az viszont már egy fokkal komplexebb kérdés lehet, hogy a téli és nyári abroncsok alternatívájaként érdemes lehet-e négyévszakos abroncsok használatában gondolkodnod.

Mikor kell feltenni a téli gumit?

Az elmúlt években a gyártók által alkalmazott technológia sokat fejlődött, ezért a négyévszakos darabok között is sok jó minőségű változat akad. Amennyiben nem mindennapos használatról van szó, akkor a négyévszakos gumik akár a téli csapadékos vagy a nyári forróbb körülmények között is képesek lehetnek biztosítani a nyugodt vezetéshez szükséges feltételeket.

Mennyire lesznek gyakran és intenzíven használva az újonnan beszerzett gumik?

Valamennyire kapcsolódik a fenti ponthoz. Bármilyen évszakhoz készülsz is éppen gumiabroncsot választani, kiemelten fontos tisztában lenned a várható felhasználás jellegével. Hogyha az autót legfeljebb hétvégente veszed elő, akkor egy középkategóriás gumiabroncs is abszolút megfelelő választást kínálhat.

Napi szintű, sokszor munkával kapcsolatos felhasználás mellett viszont egyértelműen indokolt lehet minőségibb gumiabroncsokat választanod.

Várhatóan milyen útviszonyok között kell majd teljesíteniük az abroncsoknak?

Nem mindegy az sem, hogy jellemzően milyen utakon használod az autót. Ha néhanapján, legfeljebb a jól takarított városi körülmények között veszed elő a járművet, az teljesen más követelményeket támaszt, mint a gyakori autózás akár gyorsforgalmi utakon, esetleg autópályán is.

Az autó kézikönyvében milyen méreteket adtak meg javaslatként?

Amikor sikerült dönteni a fenti kérdésekben, akkor lehet foglalkozni a beszerzésre váró gumiabroncsok méretével is. Az autódhoz tartozó kézikönyvben vagy pedig némi internetes kereséssel gyorsan kiderítheted az erre vonatkozó javaslatokat.

Gumi méretek az autóban

A biztonság kedvéért nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogy a gumi méretére vonatkozó jelzések között melyik mit jelent. A „175/65 R13” jel esetén a 175-ös érték az abroncs szélességét adja meg mm-ben, a 65-ös szám pedig a gumi szélességének és oldalfalmagasságának az arányát mutatja.

Az R betű alapján radiál szerkezetű abroncsról van szó, aminek a 13-as értéke a felni átmérőjét fejezi ki col-ban.

Autógumi vásárlás: árban mennyire szeretnél messzire nyújtózkodni?

Természetesen az anyagiak szerepét sem tudod megkerülni autógumi vásárlásakor. Hogyha a méretre, a várható felhasználásra és évszakra vonatkozó kérdésekre választ adtál, akkor az ár-érték arány kapcsán szükséges pluszban döntést hoznod.

Egyaránt választhatsz prémium, középkategóriás vagy pedig alsóbb besorolású gumikat, amiket talán hívhatunk gazdaságosaknak is. Mindig gondolj az autógumi-vásárlásra egyfajta befektetésként, elvégre a pénzedért cserébe stabilitást, biztonságot és persze nyugodalmas autózást vásárolhatsz. Ennek mentén sokkal könnyebb lesz majd dűlőre jutnod az anyagiak kérdésében is.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences