ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 30 941 4611
MUNKANAPOKON: 07:30 - 16:00

A C-s gumik jellemzői - ismerjük meg ezeket közelebbről!


Mik az úgynevezett C-s gumik jellemzői, és miért kellene több autósnak tisztában lennie a hasznosságukkal? Milyen típusú gépjárművekhez jelentenek kézenfekvő választást, és melyek a legfőbb vonásaik?

Ezekről a kérdésekről lesz szó bővebben is a bejegyzés keretei között. Reméljük, hogy ebben a formában is meg tudjuk könnyíteni a dolgát azoknak az autósoknak, akik utánfutóhoz vagy kistehergépjárműre keresnek megfelelő abroncsokat. Vágjunk is bele a részletek ismertetésébe!

A C-s gumik jellemzői

Milyen autókhoz használatosak elsősorban a C-s gumik?

Elsősorban a kisteher gumik különféle változatait, valamint a nagyobb terhek szállítására használt gépjárművekhez és a kisebbnek számító teherszállítókhoz passzoló abroncsokat lehet a kategóriába sorolni.

Hogy miért? A dolog nyitja, hogy egy C-s gumiabroncs erősített kivitelnek számít. Ennek köszönhetően magasabb a teherbírása, mint bármely hagyományos értelemben vett személy vagy 4x4 SUV abroncsnak.

Hasonló megfontolásból utánfutókhoz is alkalmas garnitúrákról van szó. Vagyis, hogyha a teherbíró képességnek kiemelt fontossága van a hasznosítás szempontjából, akkor nyerő választást jelenthetnek.

Melyek a C-s gumik jellemzői?

Mindenekelőtt a nagyobb méretet érdemes kiemelni, ami szorosan összefügg a felnik nagyságával. A kisteher és C-s autógumik szilárdsága erőteljesebb, amire mindenképp szükség van, elvégre a terhelés is sokkal komolyabb, mint bármely személyautó esetében.

Lényeges fizikai jellemző még az erősebb oldalfal. Gyakran alkalmazott megoldás még az is, hogy az úgynevezett karkasz acélbetét erősítéssel van ellátva. Ennek lényege a stabilizálás, valamint a huzalok és az oldalfalak csatlakozásának szilárdítása.

Tipikus jellemző továbbá, hogy a karkasz szerkezete többrétegű, egyúttal a gumiabroncs köpenye felé van fordítva. Mindezek a technikai megoldások együttesen azt hivatottak elősegíteni, hogy a teherbíró képesség kifogástalan legyen.

Hogyan érdemes megoldani az ilyen típusú abroncsok vásárlását?

Annál racionálisabb megközelítés nincs, minthogy betartjuk az autó gyártója által ajánlott szabályokat és irányelveket. Pláne, hogy a transporterek és haszongépjárművek gyártói rendre meg is adják a javaslatokat.

A tudatos méretválasztás tehát kulcsfontosságú, ahogy a megfelelő mintázatú abroncsok beszerzése is. Érdemes alapul venni, hogy mekkora távokon megyünk az autóval, és oda milyen mintázat illik jobban.

Kisteherautóknál a szezonalitásnak talán még fontosabb szerepe van, mint egy normál személyautónál. Tartósan +7 fok alatti hőmérsékletnél már erősen ajánlott téli garnitúrára váltani lehetőleg úgy, hogy a megfelelő tengelyre a megfelelő kerekek kerüljenek. Tartósan 7 fok feletti hőmérsékletnél pedig vissza lehet váltani a nyári garnitúrára.

A C-s gumik jellemzői

Meddig tanácsos használni egy szett C-s gumit?

Legfeljebb addig, amíg a gumiabroncsok kifogástalan minősége biztosított. A dolog több tényezőn is múlhat. Eleve van egy szavatossági idő, ami alapján 6-7 évente akkor is szükséges a csere, ha alig mentünk az autóval.

Persze nem kell megvárni ennek a lejártát, ha az abroncsok hamarabb elkopnak. A kopás mértékét kulcsfontosságú figyelemmel követni tehát. Akár ránézésre, profi mérőeszközzel vagy egy száz forintos érme segítségével. Ha az érmét behelyezzük a barázdákba, és nem tűnik el a külső pereme, akkor ideje megoldani a cserét.

TOVÁBBI HÍREINK
Update cookies preferences